начало Sopharma business towers
Софарма имоти АДСИЦ :: Sopharma Business Towers Печат Е-поща

 

Представлява административно-търговски комплекс, състоящ се от две сгради, в близост до новата метростанция „Г. М. Димитров” на бул. "Драган Цанков" в София. Разположен е на кръстовището на бул. "Драган Цанков" с ул. „Лъчезар Станчев” до КАТ. Комплексът включва 19 и 22-етажни тела, които са едни от най-високите сгради, които в момента са в процес на изграждане в столицата.

Комплексът е с обща разгъната застроена площ от 51 хил. кв.м. Градоустройственото му решение е съобразено с особената градска рамка, в която се вписва. При проектирането са приложени принципи на енергийно-ефективната архитектура, намерили приложение в европейската практика. Сградите са разположени върху широкоплощно ниско тяло на два етажа, чийто покрив с площ от 7 дка ще бъде озеленен. Местоположението на комплекса на оживена градска артерия и пътникопотока от метростанцията определя решението на основните подходи за автомобили и пешеходци.

Двуетажното тяло е разсечено от покрита пешеходна улица, през която ще преминава пешеходният поток от квартала в посока кръстовището на бул. "Драган Цанков", както и към спирките за градския транспорт.
Автомобилният подход към двата сутерена в комплекса, където е подземният паркинг, се осъществява от ул."Лъчезар Станчев" и от вътрешна за терена алея, разположена в източната част. Рампите са двупътни. Предвиден е паркинг на ниво терен по прилежащите улици. Пешеходният достъп към високите сгради се осъществява откъм покритата пешеходна улица, където са разположени входните фоайета на сградите. Служебна зона с технически помещения, трафопост, зареждане на ресторанти е предвидена в източната част на парцела.

Комплексът е първата сериозна заявка на българска архитектура за реално енергоефективно решение, според арх. Димитър Паскалев, главен проектант на обекта.

Концепцията
Българските проектанти са направили проучване на практиката за изграждане на енергийно-ефективни фасади и сгради в Германия. Консултант на проекта е немския арх. Хелмут Кьостер. Заедно с него те формират концепцията за фасадните решения на комплекса, осветление, както и системата за сградна автоматизация (BMS) и други. Предвижда се комплексно решение, с което се постига намаляване на енергопотреблението до два пъти в сравнение с традиционните сгради. „Направихме много проучвания за изпълнение на енергоефективни сгради и стигнахме да извода, че разбирането за устойчивостта на сградите е въпрос не на мода, а на оцеляване в близко бъдеще. Изискванията за модерна архитектурна среда в контекста на финансово-икономическата криза също стават по-високи”, казаха от "Архитектоника студио".

Избраното решение на сградите има няколко основни характеристики
Конструкцията на сградата е стоманенобетонна с леки ребрести стоманенобетонни плочи, които въпреки сложността си са по-леки от традиционните гладки плочи. Върху тях е разположен повдигнат под, в който е цялата комуникационна мрежа на офисите. Таваните на помещенията са долната повърхност на стоманенобетонните плочи. По този начин, освен че се пести етажна височина, се използва и инертността на масата на плочата като акумулатор на топлината през денонощието.

Важно е решението на фасадата на сградите. За първи път в България е разработено обектово решение на фасада, която е т.нар. тънък дабъл скин фасада. Принципът на тази система е разполагането на щори между два стъклени композита. Вътрешният е традиционен бял стъклопакет. Щорите са патент на арх. Хелмут Кьостер. Специално микрогребеновидно покритие "изхвърля" обратно навън попадналата върху щорите слънчева светлина. Така се отразява радиацията и се пропуска само дифузна светлина. Външният композит е (в случая) единично закалено кристално стъкло. Максималната пропускливост на това стъкло позволява безпрепятственото изхвърляне на отразената светлина, без натрупване на температура вътре в дабъл скина. Така сградите придобиват и "кристален" вид.

Избраното фасадно решение постига икономия на електроенергия чрез пестене от изкуствено осветление, както и повишен комфорт от ефективното използване на естествената дневна светлина.

Други печалби се реализират от климатизацията: радиационното преминаване отвън-навътре е сведено до минимум. Постигнат е много висок коефициент на топлопреминаване с което се реализират ползи и през зимата. Така решена фасадната система позволява да се намалят инсталираните мощности в сградата с около 30% спрямо традиционните практики и да се намали общото потребление.
Друга важна особеност на проекта е децентрализираната инсталация за отопление и климатизация. Това позволява гъвкавост за работа на климатизацията на сградите.

Изкуственото осветление е решено със стоящи на пода, преместваеми осветителни тела. Тези тела са ергономично проучени и решени така, че да използват максимално ефективно интензитета на светлината. В осветителните тела са вградени колонките на окабеляването.Те са разработка на колектива на "Архитектоника студио".
Фасадата е и отваряема. Все повече се налага изискването за отваряемост на фасадите, за да се преодолее дискомфортът на обитателите от затворените и климатизирани помещения.

Проектът залага на идеята за синергетика – обединяване на всички архитектурни и инженерни решения в една обща система.

Функционално зониране
На първия и втория сутерен са разположени общо 440 паркоместа, складове и технически помещения. Комуникацията с партерното ниво се извършва чрез двупътни рампи. Осигурена е връзка с входните фоайета на високите сгради.

На партера са разположени фоайета за офисната част на сградите, както и търговски обекти. Предвидени са хранителен супермаркет, банков салон, ресторант-пицария, магазини за мода, подаръци и сувенири, аптека, дрогерия, офис консумативи. Спортен център с фитнес, зала за аеробика, скуош и СПА комплекс е разположен на второ ниво. На същото ниво са планирани зона за бързо хранене, детски център, козметичен салон. На трето и четвърто ниво са разположени конферентни зали и обслужващи помещения.

Офисната зона е развита във високите етажи. Офисните започват от петото ниво нагоре, като представляват отворени пространства разделени спрямо нуждите на клиента.

БалРек 2010 | Смарт билдинг | Знаков архитектурен проект | Система за сградна автоматизация | Зеленa сграда

 

 

 Sopharma Properties                                                                                                                                                                                                        Dilys Design & Solutions: Уеб дизайн  SEO оптимизация